Indien je geen testament opstelt kan dit vervelende gevolgen hebben voor je vermogen. Waar gebeurt er concreet indien dit het geval is. Het eerste wat je zeker in deze moet weten is dat er een verschil bestaat tussen een testament en een levenstestament. Allemaal zaken die je moet weten wanneer het gaat om de ins and outs van het erfrecht. Als nabestaanden is het je zeker aangeraden om enige informatie hierover tot je te nemen. Maar waarom wachten tot de dood, als je zaken vooraf kan regelen?

Waarom een testament opstellen?

Het eerste wat je moet weten is dat zolang je nog in leven ben, je het recht behoudt om je testament aan te passen. Dit kan verschillende redenen hebben, maar de reden heeft geen invloed op het wel of niet mogen aanpassen. Een testament laat je opstellen omdat je duidelijkheid voor je nabestaanden wil achterlaten. Indien dat ontbreekt is de kans groot dat er chaos ontstaat en dat is zeker iets wat te allen tijde vermeden moet worden.Indien je geen testament hebt achtergelaten,  dan wordt de erfenis toegewezen aan de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner. En daarna volgen de kinderen en andere bloedverwanten. Een notaris kan je op een professionele manier begeleiden om een testament op te stellen. 

Hoe gaat het opstellen aan toe?

Het opstellen van een testament bepaald in grote lijnen welke delen van bezittingen aan wie wordt toegewezen. In een testament is het zo geregeld dat delen van je bezittingen worden opgenomen als erfstellingen. Voor het opstellen van een testament ben je terecht bij een notaris. Indien je testament al af is moet deze formeel worden ingediend bij het Centraal Testamentenregister (CTR). In zo een database wordt er nagegaan indien een overledene al dan niet een testament heeft opgesteld. Indien je te maken hebt met conflicten rondom vererving en nalatenschap, dan kun je het beste aankloppen bij een erfrecht advocaat.  Maak vandaag nog contact met een om je problemen te verhelpen. 

Man Met Zwarte Formele Pak Jas

Door Redactie